· ·

Статті

Картини в інтер'єрі— 24.02.2009

Уявімо, ремонт закінчений, меблі розставлені і простір вже придатний для життя або роботи. Ось тут-то і починають виникати питання на кшталт: «чим же заповнити порожнє місце над диваном?»

Картини в інтер'єрі Що ж таке картина - розкіш чи необхідний елемент інтер'єру? Яка її роль в інтер'єрі? І чи потрібна вона тут, взагалі, або це щось подібне до «архітектурної надмірності»? Адже з практичної точки зору без картини цілком можна прожити. Важко уявити собі інтер'єр без люстри, без портьєр, без годинника, тому що всі ці предмети носії певної функції. А в чому функція картини? Як пояснити, що цей непрактичний елемент інтер'єру не зник в ході еволюції житла, а до цих пір залишається популярним?

Вперше наш далекий пращур прикрасив свою печеру наскальним живописом, і з тих пір, багато поколінь прагнуть прикрашати свої житла картинами. У різні часи це були фрески, ікони, шпалери, гобелени, живописні полотна. Люди всіх часів не погоджувалися з безликістю стін житла.

Річ у тому, що наш дім стає дійсно нашим саме завдяки «непотрібним» дрібницям. Картина в інтер'єрі «пожвавила» простір, робить його натхненним, неповторним і завершеним. Картина - це «останній штрих» у створенні інтер'єру, свого роду візитна картка дому і його господарів. Саме тому вона не повинна з'явитися в будинку випадково.

Вибираючи для інтер'єру картину, необхідно прийняти до уваги ряд моментів.

Як вибрати картину

Картини в інтер'єрі Фахівці знають, що картина в інтер'єрі - це інструмент, за допомогою якого можна вплинути на сприйняття інтер'єру. Наприклад, скоректувати пропорції меблів, організувати рух по приміщенню, візуально розширити простір або зробити його вище. Картина може стати центральним елементом інтер'єру, що приковує до себе увагу або ненав'язливим доповненням, підтримкою загальній ідеї. Тому в першу чергу непогано було б сформулювати завдання, які належить вирішити за допомогою появи картини.

Варто замислитися і про те, що будинок це не просто житло, а житлове середовище, в якому формується і коректується психологічний стан особи. Інтер'єр здатний впливати на стан людини: радувати, заспокоювати або, навпаки, розбурхувати. Предмети, що оточують нас, впливають на наш настрій і створюють психологічний клімат приміщення. Картина, що є могутнім візуальним стимулом, приковує до себе увагу в першу чергу. В її владі задати тон всьому інтер'єру.

Якщо йдеться про приміщення, призначене для прийому відвідувачів, то тут за допомогою картин ми можемо сформувати необхідний нам імідж, і навіть створити у візитерів певний настрій.

Вплив картини на психологічну атмосферу чинять її сюжет, колірна гамма, манера написання. Тут існують певні закономірності, але головним порадником при виборі повинна стати ваша інтуїція. Тому, перш ніж відправитися купувати картини, уявіть, які почуття ви б хотіли переживати, дивлячись на неї, який настрій ви б хотіли створити в приміщенні.

Як вдало розташувати картину в інтер'єрі

Картини в інтер'єрі Важливо також врахувати і функціональне призначення приміщення, в якому буде розташована картина. Оскільки квартира - багатофункціональне середовище, для кожного приміщення потрібні свої настінні прикраси. Безумовно, сюжет картини повинен перекликатися з призначенням приміщення. Так, наприклад, вітальню цілком можна прикрасити яскравими, соковитими картинами в стилі імпресіонізм або красивими міськими пейзажами. А якщо йдеться про спальню, де люди, як правило, відпочивають, то явно не варто купувати туди картини, що зображають парусник, який мчить на гребені хвилі, шторм, вітер, водопад, сцени полювання, краще вибрати більш стримані і заспокійливі фарби та сюжет. Апетитний натюрморт або красиві квіти додадуть живописного характеру кухні та створять гармонію достатку і теплих відносин.

Ідеальний вибір картини для робочого кабінету - пейзажі, що створюють гармонійний фен-шуй. Для кабінету в класичному стилі - картини з полюванням. Зображення гір за спинкою робочого крісла символізує підтримку, стабільність і надійність. Зображення водопаду, річки, струмка або озера перед робочим столом стимулює стихію води, яка приносить багато успіху і багатство, але ніколи не вішають такі картини у себе за спиною. Картини з відкритим полем привносять легкість в бізнес і кар'єру, тому сприятливі перед робочим столом.

Картини в інтер'єрі У дитячій кімнаті можна повісити яскраву картину дитячої тематики або оформлений наївний малюнок дитини, збільшений і надрукований на плотері. Так само в дитячій фахівці фен шуй радять вішати картини: з глобусом - для успіху в навчанні, з кіньми (покровитель дітей) - для швидкого розумового розвитку, посидючості і витривалості. Для хлопчиків хороша картина з парусником, що йде на всіх парусах (для швидкого навчання і постійного руху вгору). А в кімнаті молодої дівчини картину з півоніями - символом вдалого заміжжя.

Абстракції з яскравими, контрастними фарбами і картини, на яких зображена дія, можуть активізувати енергію в коридорах, вітальнях, передпокоях, приймальнях, дитячих, спортивних клубах. Якщо ви купили пейзаж з яскраво вираженою порою року, то його розміщують у відповідній частині квартири або удома. Весну краще всього розташовувати на сході і південному сході, літо - на півдні, золоту осінь - на заході і південному заході, пізню осінь - на заході і північному заході, зиму - на півночі. Сімейні портрети є безцінними за потужністю предметами, здатні привернути енергію єдності і благополуччя. Не рекомендують їх розміщувати в наступних місцях: напроти вхідних дверей і дверей туалету, напроти сходів, в напівпідвальних приміщеннях. Над сходами можна розташувати невеликі картини з міськими пейзажами.

Картина і стиль інтер'єру

Картини в інтер'єрі Обов'язково зверніть увагу на стиль інтер'єру. Картина повинна не тільки не суперечити йому, але і підкреслювати стилістичну ідею. Класичний пейзаж в масивній позолоченій рамі виявиться недоречним в сучасному інтер'єрі (у стилі мінімалізму), а абстракція, побудована на динаміці ліній і кольору, безглуздо виглядатиме по сусідству з різьбленими меблями під старину. Сьогодні, звичайно, в моді еклектики, але мистецтво змішення стилів під силу лише професіоналові, самостійно в цьому руслі краще не експериментувати.

Гармонійно вписатися в загальну тональність приміщення повинне і колірне рішення картини. Її можна «розчинити» в загальній колірній гаммі, або зробити акцентом в інтер'єрі, використовуючи контрастні кольори.

Розміри картини і опрацьованість деталей визначають розміри приміщення та відстань, з якої картина сприйматиметься. Для просторих приміщень підійдуть великого розміру полотна з крупними грубими мазками, а для маленьких просторів - декілька мініатюр, які тонко пропрацювали.

Розташування картини в приміщенні найчастіше диктує нам сам інтер'єр, наприклад, коли потрібно заповнити порожній простір стіни. Але деколи є можливість розгляду різних варіантів розташування картини. В цьому випадку, зверніть увагу на те, що одна і та ж картина виглядає по-різному, залежно від тону стіни і від освітлення. Іноді потрібно організувати для картини додаткове підсвічування.

Як і де купити картину

Напевно, варто згадати і такий важливий чинник, як ціну. Приємно, що і тут є простір для маневрів. Сьогодні арт - ринок в змозі задовольнити практично будь-які запити і пропонує картини на будь-який смак і гаманець. Антикварний і авторський живопис відомих художників стануть у копієчку, але тут йдеться вже не про декорування приміщення, а скоріше про вкладення грошей. Живопис художників без регалій може опинитися ні скільки не гірше, але істотно дешевше. Інтер’єрний живопис варіант для тих, хто хоче бачити в своєму інтер'єрі «живу», але не дуже дорогу роботу. Це може бути живопис з колекцій сучасних зарубіжних художників або місцевих авторів. Але потрібно мати на увазі, що такі роботи можуть повторюватися з невеликими змінами в композиції і колірній гаммі. І, нарешті, самий економний варіант - постер.

Для друку постерів використовують високоякісний папір різний за щільністю. Папір може бути як гладкий, так і мати фактуру, яка імітує мазки пензля, полотно може створювати додаткові ефекти, наприклад металізації ділянок постера під золото або срібло. Фактурні постери в більшості випадків можуть бути оформлені без скла, що ще більш наближає їх до оригіналу. Постер може бути надрукований на полотні і навіть вручну покритий спеціальним гелем, що створює ілюзію живопису маслом. На жаль, все це істотно збільшує його вартість. Такий постер повинен бути натягнутий на підрамник і обрамлений за канонами оформлення живописних полотен.

Питання вибору картини може стати актуальним не тільки для тих, хто закінчив ремонт і знаходиться в процесі вибору меблів і аксесуарів. Але і для тих, чий інтер'єр давно склався, адже за допомогою картини можна відновити звичну обстановку, привнести в неї свіжий струмінь.

Якщо над вашим інтер'єром працював професійний дизайнер, він може запропонувати або порекомендувати варіанти. Але остаточний вибір за вами, адже це вам належить день за днем бачити це зображення перед очима.

Тому підійдіть до вибору картини творчо, не шукайте готових рецептів, не прагніть пригадати, що ви бачили в «кращих домах» або в останніх журналах. Прислухайтеся до себе. Уявіть, який повинен виглядати ваш інтер'єр, як ви хочете себе в нім відчувати, і що він зможе розповісти про вас відвідувачам.