· ·

Статті

Кухонні витяжки та їх різновиди— 31.05.2009

Кухонні витяжки є одним з найважливіших елементів сучасної кухні.

Кухонна витяжка просто необхідна в сучасному домашньому господарстві. При приготуванні їжі, особливо на газу, виділяються різноманітні продукти горіння, які не кращим чином впливають на здоров'я людини і її квартири. За відсутності кухонної витяжки жирний пил і кіптява осідають на стелі, стінах, що вимагає частого ремонту і додаткових витрат, а також на фасаді кухонних меблів, скорочуючи термін її служби. Так, плити є у всіх, а витяжки - поки що ні. На жаль, наш споживач не завжди розглядає її як предмет першої необхідності.

Витяжки за формою і дизайном бувають...

Плоскі, вбудовувані, купольні, декоративні, острівні. Плоскі витяжки вмонтовуються в стіну над плитою. Вони найпростіші і, як правило, не мають виходу у вентиляцію в їх склад входять вентилятор і фільтр. За ціною вони недорогі. І можуть служити хорошим рішенням для тих, у кого немає можливості виводити повітря у вентиляцію.

Вбудовувані витяжки діляться на повновбудовувані і висувні. Висувні витяжки в неробочому стані є прихованими, а при роботі висуваються. Така витяжка підійде тим, у кого не дуже велика кухня і не хотілося б займати багато місця витяжкою, або, наприклад, маленька нестандартна плита і великі повновбудовувані витяжки над нею виглядають неестетично. Повновбудовувані витяжки і висувні так само, як і плоскі кріпляться до стіни, але вони мають вихід у вентиляційний отвір і тому вони більш функціональні та довговічні.

Купольні витяжки (мають форму куполу або парасольки) є найбільш поширеними у наш час. Такі витяжки підійдуть володарям великих кухонь. Такі витяжки, як правило, вмонтовуються на стелю кухні. Це хороше рішення для тих, у кого плита віддалена від стіни. Даний тип витяжок на відміну від плоских і вбудовуваних має велику кількість різних форм, колірних рішень і розмірів.

Якщо говорити про дизайн купольних витяжок, то він може бути дуже різноманітним. Дизайнери експериментують з кольором: чорний, білий, неіржавіюча сталь, алюміній, мідь, різні яскраві і пастельні кольори, квіткові орнаменти, обробка під дерево, камінь і т.п. Форма куполу теж може бути різноманітною - конусом, пірамідою, усіченою пірамідою, паралелепіпедом і т.п. Останніми роками популярне застосування загартованого скла в оформленні витяжок, але багато господинь відзначають непрактичність цього красивого рішення - скло над плитою дуже швидко піддається забрудненню і, тому, потребує регулярного чищення.

Додатковими елементами дизайну витяжок можуть бути полиці, на яких можна зберігати, наприклад, приправи, а також рейлінги, на які можна вішати кухонне приладдя.

Декоративні витяжки в своїй основі мають потужній і достатньо безшумний вентилятор, який дозволяє ефективно втягувати повітря без установки екрану над поверхнею плити. Такі витяжки можуть приймати форми панелей, прикріплених до стіни за плитою, або, наприклад, висуватися з поверхні робочого столу поряд з плитою, коли це необхідно, і ховатися назад після приготування їжі. Описати різноманітність декоративних витяжок в одній статті неможливо, тим паче, що кожен сезон приносить нові декоративні рішення.

Острівні витяжки по суті є варіантом купольних витяжок, але кріпляться не до стіни, а до стелі. Їх назва пов'язана з тенденцією розміщувати плити на "острові" посеред кухні. Таке розміщення характерне, наприклад, для житлових приміщень, спланованих у вигляді студії. Той факт, що приготування їжі відбувається в тому ж приміщенні, де люди займаються і іншими справами (наприклад, сплять), диктує дуже жорсткі вимоги до таких витяжок. Острівні витяжки повинні бути потужними (щоб виключити розповсюдження запахів в інші частини приміщення-студії) і в той же час, безшумними (щоб в приміщенні можна було комфортно займатися чимось ще, окрім приготування їжі). Такі вимоги значно підвищують ціну острівних витяжок в порівнянні з їх настінними аналогами.

Фільтри для витяжок бувають двох типів: жировтримуючий і вугільний.

Жировтримуючими фільтрами комплектуються всі витяжки, вони призначені для затримки на собі частинок жиру. Так само жировтримуючі фільтри служать для захисту двигуна, внутрішніх стінок витяжки і стінок воздуховода від жирових частинок і продовжують термін служби витяжки. Жировтримуючі фільтри бувають одноразові і багаторазові. Одноразові виготовляються з флізеліну або синтепона і вимагають регулярної заміни. Набагато практичніше і зручніше багаторазові фільтри. Такі фільтри легко очищаються в домашніх умовах. Їх можна мити звичайним засобом для миття посуду. А для щасливих володарів посудомийних машин це завдання набагато полегшується, оскільки фільтри чудово миються в посудомийних машинах.

Вугільні фільтри уловлюють і абсорбують на себе різні запахи. Такий фільтр потрібний в умовах недостатньої вентиляції. Вугільний фільтр вимагає заміни. Періодичність заміни вугільних фільтрів від декількох місяців до 2 років. Якщо ви вибираєте витяжку з вугільним фільтром, то краще відразу купіть запасний для майбутньої заміни.

Для того, щоб витяжка функціонувала добре і служила довго, фільтри потрібно своєчасно замінювати або ж очищати. Виробники сучасних витяжок стали забезпечувати деякі моделі індикатором забруднень. Зазвичай на поверхні фільтру наноситься якийсь малюнок і поступово він починає бліднути і зникати або навпаки стає яскравішим, що є сигналом для заміни або чищення фільтру.

Зазвичай, витяжки з проточним типом роботи є більш ефективнішими, але іноді краще використовувати циркуляційні витяжки, наприклад, якщо немає виходу у вентиляцію або ж в холодну пору року небажано виводити тепле повітря назовні.

На сьогоднішній день все частіше стали з'являтися моделі в комплект яких входять як і жировтримуючі фільтри так і вугільні. Такі витяжки можуть працювати в циркуляційно-проточному режимі, тобто вони можуть не тільки виводити «небажані» запахи назовні, але і очищати повітря за допомогою одного або більше фільтрів і повертати його назад в приміщення.

Світло від витяжки

Найчастіше витяжка розміщується над плитою і в даному випадку буде дуже зручно, якщо у витяжці будуть вмонтовано підсвічування. У сучасних витяжках система освітлення ретельно продумана. Практично всі витяжки оснащені лампами, призначеними для освітлення простору під витяжкою. У витяжках застосовуються найрізноманітніші лампи, останнім часом найчастіше виробники комплектують витяжки галогеновими лампами, які дають рівне тепле яскраве світло. Недоліком таких ламп є те, що вони часто перегорають. Цього недоліку позбавлені люмінесцентні лампи, але світло від них холодніше і слабкіше. Поширені раніше лампи розжарювання в сучасних витяжках практично не застосовуються. Найбільш просунуті витяжки використовують світлодиодні джерела світла, але їх ціна в даний час достатньо висока.

Проблема шуму

Як правило, чим більша потужність пристрою, тим вище шум. Але виробники змогли вирішити дану проблему у витяжках. Шум в сучасних моделях витяжок, дуже низький і не заподіює великих незручностей на кухні. Практично всі сучасні витяжки забезпечені антивібраційною прокладкою, що відокремлює, мотор від двигуна і що забезпечує тиху роботу. Прийнятним вважається рівень шуму в межах 50 дб.

І на останок, хотілося б додати одну пораду про раціональне використання витяжки. Якщо у вас на плиті щось пригоріло, не закривайте двері і вікна на кухні і не включайте витяжку на повну потужність. Це безглуздо. Оскільки при закритих дверях і вікні немає притоку повітря, на кухні створюється розрідження, і витяжка не може справитися із своїм завданням. Бажано ще відкрити кватирку або вікно в одній з прилеглих до кухні кімнат. Але не на кухні, тому що тоді витяжка працюватиме в основному на всмоктування, фільтрування і викид повітря, що поступає, з вулиці. А кухонний чад буде ще довго залишатися в повітрі кухні.